Een wild begin van de beursdag voor ABN Amro. Waarom kelderde het aandeel plots? Analist Arne Petimezas van beursmakelaar AFS Group praat je bij vanaf de beursvloer in Amsterdam.
1. De koers van ABN Amro maakte vrijdagochtend kort na de opening een flinke smak van min 10 procent. In de loop van de ochtend herstelde de koers en tegen het middaguur stond er een min 2,5 procent op de koersborden.
Wat was er aan de hand? De koersbeweging lijkt niet het gevolg te zijn van de bankenvrees die momenteel bij beleggers heerst. De koersval was waarschijnlijk het gevolg van nieuws dat ABN Amro niet wordt opgenomen voor Nederland in de MSCI World Index bij de herweging van deze index.
2. ArcelorMittal was vrijdagochtend de uitblinker op een herstellend Damrak nadat de EU invoerheffing afkondigde tegen de dumping van Chinees en Russisch staal. Doordat Chinese en Russische producenten staal beneden de kostprijs dumpten, is het marktaandeel van producenten uit de twee landen voor sommige staalproducten gestegen naar 20 procent van 14 procent in 2011, aldus de Commissie. Vanaf zondag geldt er een invoerheffing die op kan lopen tot 26,2 procent op Chinese en Russische staalproducten. De heffing is zes maanden van kracht en kan met vijf jaar worden verlengd.

Analist Arne Petimezas van AFS Group houdt je dagelijks op de hoogte van de dingen die je moet weten.
3. Bij de regering van de Japanse premier Shinzo Abe is pure paniek uitgebroken vanwege de steeds harder wordende yen. Japanse beleggers – van de kleine belegger die wel van een gokje houdt tot institutionele partijen – dumpen hun posities in buitenlandse valuta en kopen er yen voor terug.
Deze 'angsthandel' wordt nog eens aangezwengeld door grote banken die hun klanten adviseren hetzelfde te doen: risicovolle beleggingen verkopen en yen terugkopen. Analisten van de Britse grootbank Barclays voorspelden vrijdag dat de dollar/yen-koers zal dalen naar 95. Daarmee voorspelt Barclays dat de wereldeconomie en beurzen nog heel veel ellende te wachten staat. De dollar/yen-koers is namelijk een belangrijke barometer voor de risicobereidheid van beleggers. Des te harder de yen, des te angstiger beleggers zijn.
Premier Abe ziet het allemaal met lede ogen aan. Vrijdagochtend riep hij de topman van de Bank of Japan, Haruhiko Kuroda, op het matje. Sinds de Bank of Japan de negatieve rente invoerde is de Japanse beurs met 15 procent gedaald en is de yen met 7 procent gestegen ten opzichte van de dollar. Naar verluidt is Japan donderdag begonnen met verkopen van de yen. Tevergeefs, want de dollar/yen staat niet ver van het dieptepunt van 111.
4. Voor oliedienstverlener SIF is de beursmalaise de aanleiding om de beursgang tot nader order uit te stellen. SIF, dat funderingen levert voor boorplatforms maar ook windmolens, zou vrijdag naar de beurs gaan. Grootaandeelhouder Egeria, goed voor een kapitaalbelang van 80 procent, zou maximaal 8 miljoen aandelen (exclusief overtoewijzing) willen verkopen aan beleggers voor een prijs van 14 tot 17 euro per stuk. Dat is een kapitaalbelang van 31 procent.
5. De economie van de eurozone is in het vierde kwartaal van 2015 met 0,3 procent gegroeid ten opzichte van het derde kwartaal. Dat was in lijn met de marktverwachting, maar het is desalniettemin zwaar teleurstellend. Over geheel 2015 groeide de economie met maar 1,5 procent, ondanks stimulans in de vorm van het monetaire geweld van de ECB, de lage olieprijs en fiscaal beleid dat voor de eurozone als geheel de groei noch remt, noch stimuleert.
Vorig jaar keerde de economie eindelijk terug naar het niveau van voor de crisis (hetzelfde geldt voor Nederland), maar dat is vijf jaar te laat. De meeste lidstaten, uiteenlopend van Finland, Portugal en Italië tot Nederland en Frankrijk zouden veel beter af zijn buiten de eurozone, of in ieder geval de huidige disfunctionele monetaire unie dat geen enkel plan heeft om de onderbezetting van de economie aan te pakken. Buiten de euro zou Nederland Zweden zijn (zie onderstaande grafiek, klik voor vergroting).
6. Europese beurzen lieten aan het einde van de ochtend nette winsten gezien, maar het herstel valt echter in het niet vergeleken met de schade die eerder deze week werd opgelopen. Met een winst van ruim een procent op 387 punten heeft de AEX het weekverlies beperkt tot ‘maar’ 6,5 procent. Het voorlopige jaarverlies bedraag meer dan 12 procent.
Op een grafiek ziet het er slecht uit. De AEX bivakeert inmiddels onder de niveaus van december 2014, toen duidelijk werd dat ECB-president Draghi spoedig de geldkraan zou open zetten.
(klik voor vergroting)
Draghi krijgt een nieuwe kans in maart. Ditmaal heeft Draghi de wind tegen in de vorm van een zwakkere wereldeconomie en paniekerige beleggers die veel meer monetaire verruiming wereldwijd hebben ingeprijsd, maar weinig vertrouwen hebben dat de maatregelen de economie zullen helpen.
Arne Petimezas is analist bij financiële dienstverlener AFS Group. Deze bijdrage is niet bedoeld als advies tot het doen van individuele beleggingen.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl